stozek
Hania: Przekroj osiowy stozka jest trojkatem prostokatnym Objetosc stozka jest rowna 9pi. Oblicz
dlugosc tworzacej l.
26 lut 20:56
dero2005:
rh = tg 45
o = 1
r = h*1 = h
V =
13πr
2*h =
13πr
3 = 9π
r = 3
h = 3
l =
√r2+h2 =
√32+32 =
√18 = 3
√2
26 lut 21:09
Hania: dlaczego l takim sposobem? skad to sie wzielo?
26 lut 22:13
dero2005:
przekrój osiowy stożka jest trójkątem prostokątnym, co oznacza, że wierzchołek stożka ma kąt
90o
a kąt pomiędzy wysokością a tworzącą wynosi 45o
Z trójkąta r,l,h wynika , że rh =tg 45o = 1 a więc r i h (promień i wysokość) mają takie
same długości
objętość stożka jest podana i wynosi 9π. podstawiamy do wzoru na objętość stożka i wyliczamy r
i h. następnie z twierdzenia pitagorasa wyliczamy l (tworzącą stożka)
27 lut 09:38