matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ostroslup
Hania:
dany jest ostroslup prawidlowy trojkatny o krawedzi podstawy 4 i wysokosci 12. Oblicz objetosc ostroslupa.
26 lut 20:54
dero2005:
a = 4 h = 12 h
p
=
a
√
3
2
=
4
√
3
2
= 2
√
3
a*h
p
4*2
√
3
P
p
=
=
= 4
√
3
2
2
V =
1
3
P
p
*h =
1
3
*4
√
3
*12 = 16
√
3
26 lut 21:22
M4ciek:
1
V =
Pp * h
3
1
a
2
*
√
3
V =
*
* h
3
4
a
2
*
√
3
*h
V =
12
4
2
*
√
3
*12
V =
12
V = 16
√
3
[j
3
]
26 lut 21:24