:)
Kasiunia: Hej mam taki problem nie wiem jak się rozwiązuje równania z 3 niewiadomymi . Mógł by mi to ktoś
wytłumaczyć

?Bardzo Proszę

x + y + z = 18
x − y + z = 6
x + y − z = 2
26 lut 20:41
Kasiunia: Proszę Pomóżcie MI

!
26 lut 20:53
Eta:
x+y+z= 18 => x+z= 18 −y
x−y+z=6 => 18−y −y= 6 => 2y= 12 => y= 6
to x+z = 18 −y => x+z= 12
z 3/ x+y−z=2 => x −z= − 4
−−−−−−−−−−−−
2x = 8 => x= 4
to: z=........ dokończ
26 lut 20:53
Kasiunia: Dalej nie rozumiem... skąd wiesz ze x − z = −4
26 lut 20:59
Eta:
bo jezeli y= 6
to; x+y−z=2 => x+6 −z= 2 => x−z= −6 +2 => x −z = −4
26 lut 21:07
Eta:
Czy już teraz jasne?
26 lut 21:34