kąt α jest katem ostrym oraz tgα=3.nie wyznaczajac wartosci sinα i cosα, oblicz:
kaska: 3sinα − 2cosα / 5cosα
26 lut 20:23
Eta:
| 3sinα− 2cosα | | 3sinα | | 2cosα | |
| = |
| − |
| =
|
| 5cosα | | 5cosα | | 5cosα | |
| | 3 | | 2 | |
= |
| *tgα − |
| = ......... |
| | 5 | | 5 | |
26 lut 20:43
kaska: 4sin²α + 5cos²α / sinα cosα
26 lut 21:02
Godzio:
4sin
2α + 5cos
2α = 4(sin
2α + cos
2α) + cos
2α = 4 + cos
2α
| 4 | | cosα | | sinα | | cosα | | cosα | |
| + |
| = 4 * ( |
| + |
| ) + |
| = |
| sinαcosα | | sinα | | cosα | | sinα | | sinα | |
| | 1 | | 1 | |
4 * (tgα + |
| ) + |
| |
| | tgα | | tgα | |
26 lut 21:04
kaska: (sinα + cosα)² / cos²α
26 lut 21:12
Noah: | (sinx+cosx)2 | | sinx+cosx | | sinx | |
| =( |
| )2=( |
| +1)2=(tgx+1)2 postaraj sie |
| cos2x | | cos | | cosx | |
ronbic sama to nei sa trudne rzeczy
26 lut 21:22
kaska: dziękuje,chętnie, ale nie rozumie tego tematu w ogole !
26 lut 21:26