matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
stozek
Hania:
Rozwiniecie powierzchni bocznej stozka jest polkolem o promieniu r=10 cm Ile wynosi pole podstawy tego stozka
?
26 lut 19:31
dero2005:
r = 10 cm πr = 2πr
s
r = 2r
s
r
s
=
r
2
=
10
2
= 5 cm P
p
= πr
s
2
= π*5
2
= 25π cm
2
26 lut 20:23