na ile sposobów możemy ustawić na półce ośmiotomową encyklopedię, tak aby tom pi
bombatromba: na ile sposobów możemy ustawić na półce ośmiotomową encyklopedię, tak aby tom pierwszy i drugi
nie stały obok siebie?
26 lut 18:57
Basia:
łatwiej policzyć prawdopodobieństwo zdarzenia przeciwnego
A − t1 i t2 nie stoją obok siebie
A' − t1 i t2 stoją obok siebie
spróbuj sam (sama)
26 lut 18:59
bombatromba: nie umiem obliczać. prawdopodobieństwa. dopiero zaczęliśmy kombinatorykę. prosiłbym o
rozwiązanie kombinatoryczne. to chyba jakaś permutacja bez powtórzeń, ale nie wiem o dktórej
strony ugryźć te zadania.
dzięki.
26 lut 19:00
Basia:
|Ω| = 8! (permutacja 8−elementowa)
A' t1 i t2 stoją
obok siebie
możemy je postawić na miejscach (1,2) (2,3) (3,4) (4,5) (5,6) (6,7) (7,8)
czyli na 7 sposobów
poza tym zawsze może być t1−t2 lub t2−t1 czyli *2
pozostałe 6 elementów dowolnie czyli 6!
|A'| = 7*2*6!
| | 7*2*6! | | 7*2 | | 1 | |
P(A') = |
| = |
| = |
| |
| | 8! | | 7*8 | | 4 | |
26 lut 19:08