prawdopodobienstwo
anita: Zad 1 ./
Prawdopodobieństwo,że pewien koszykarz rzuci celnie do kosza wynosi 0,8. Oblicz
prawdopodobieństwo tego,że koszykarz , wykonując 20 rzutów do kosza: a) nie trafi ani razu
b)trafi 20 razy c)nie trafi co najmniej raz d) nie trafi tylko raz
26 lut 18:47
Basia:
zastosuj schemat Bernouliego
p = 0,8
q = 0,2
n=20
(a) prawdopodobieństwo 0 sukcesów
(b) prawdopodobieństwo 20 sukcesów
(c) C' = B ⇒ P(C) = 1−P(C') = 1−P(B)
(d) prawdopodobieństwo 19 sukcesów
26 lut 18:56
anita: o co z tym chodzi? ja mam odpowiedzi podane ale nie wiem jak to rozwiazac np do a) (0,2) do
potegi 20
26 lut 22:22
Gustlik: Schemat Bernoulliego masz dokładnie wyjasniony tutaj:
https://matematykaszkolna.pl/strona/1025.html .
gdzie:
n − liczba prób Bernoulliego, czyli liczba powtarzanych takich samych losowań czy doswiadczeń,
tutaj to będzie liczba rzutów, czyli n=20
k − liczba sukcesów, czyli liczba losowan zakończonych wynikiem pozytywnym, tutaj to będzie
liczba rzutów celnych, np. dla punktu d) k=19
p − prawdopodobienstwo sukcesu w jednym losowaniu, tutaj to będzie prawdopodobieństwo rzutu
celnego, czyli p=0,8
q − prawdopodobienstwo porażki w jednym losowaniu, tutaj to będzie prawdopodobieństwo rzutu
niecelnego, czyli q=0,2
| | | | n! | |
Symbol Newtona | = |
| .
|
| | | k!(n−k)! | |
Podstaw do wzoru i rozwiąż.
26 lut 22:32
anita: nie rozumiem tego . nie wychodzi mi
27 lut 11:02
Gustlik: Dla przykładu rozwiążę przykład d).
n=20, bo koszykarz rzuca 20 razy,
k=19, bo skoro raz ma nie trafić, to trafi 19 razy, czyli sukcesów (rzutów celnych) jest 19, a
porażek 1.
p=0,8 − jest to prawdopodobieństwo sukcesu, czyli prawdopodobieństwo trafienia w jednym
rzucie,
q=0,2=1−p − jest to prawdopodobieństwo porażki, czyli nietrafienia w jednym rzucie.
Podstawiamy do wzoru:
| | | | | |
P20(19)= | *0,819*0,220−19= | *0,819*0,21=... dokończ...
|
| | | |
| | n! | | | |
= |
| =... z tego obliczysz | ...
|
| | k!*(n−k)! | | |
Co do obliczania dużych potęg: jeżeli masz kalkulator zaawansowany to robisz tak:
0,8 [y
x] 19 = ....
jeżeli masz kalkulator prosty to robisz tak: 0,8 * =========== (wciskasz "=" 18 razy, o jeden
raz mniej niż potęga, bo pierwsze "=" robi potęgę drugą, np. 0,8*= daje 0,8
2).
27 lut 18:17