;poj
Hania: krople deszczu maja zwykle ksztalt kuli o srednicy 2mm. Wskaz, ile kropel deszczu napelni
szklanke w ksztalcie walca o srednicy 6cm i wysokosci 8cm.
26 lut 18:45
Patysia: 96000 ?;>
26 lut 18:52
Hania: a cale rozwiazanie

26 lut 18:54
Patysia: | | 1 | |
Liczysz objętośćz walca z wzoru V =πr2h, gdzie h=8, r= |
| d, d=6. Powinno Ci wyjść |
| | 2 | |
72πcm
3.
Potem zaminiasz V
w z cm
3 na mm
3.
V
w = 72π cm
3 = 72000πmm
3
| | 4 | |
Następnie liczysz objętość kuli ze wzoru V= |
| πr3 |
| | 3 | |
i na koniec dzielisz objętość walca przez objętość kuli : V
w : V
k = 96000
26 lut 19:00
26 lut 19:01
Hania: ile wychodzi objetosc kuli?
26 lut 19:03
Hania: 4/3 pi
26 lut 19:03
Patysia: Tak
26 lut 19:08