Prosze Pomocy!! :(
Milenka: Zbadaj dla jakich wartości Parametru m ∊ R równanie ma rozwiązanie.
Im + 2 I * I x − 3 I = I 2x − 6I −1
26 lut 18:42
Basia:
| m+2 |*|x−3| − |2x−6| = −1
| m+2|*|x−3| − |2(x−3)| = −1
| m+2|*|x−3| − |2|*|(x−3)| = −1
| m+2|*|x−3| − 2|(x−3)| = −1
|x−3|*( |m+2|−2 ) = −1
ponieważ |x−3|≥0 to równanie będzie miało rozwiązanie ⇔
|m+2|−2 < 0 ⇔ |m+2| < 2 ⇔ m+2> −2 i m+2 < 2
dokończ
26 lut 18:51
Milenka: m∊(−4,0)
| | −1 | | 1 | |
x −3 = |
| ∨ x−3 = |
| |
| | Im +2I −2 | | Im +2I − 2 | |
| | −1 | | 1 | |
x = |
| + 3 ∨ x = |
| + 3 |
| | Im +2I −2 | | Im +2I − 2 | |
26 lut 19:10
Basia:
bardzo dobrze
26 lut 19:21
Milenka: Dziękuje
26 lut 19:22