układ równań
Fazer: Paweł mówi do Piotra; „Mam 3 razy więcej lat niż ty miałeś wtedy, kiedy ja miałem tyle lat, ile
masz teraz. Kiedy osiągniesz mój wiek będziemy mieli łącznie 112 lat”. Ile lat ma Piotrek ?
26 lut 18:42
Eta:
k lat k lat
temu obecnie później
−−−−−−−−−−−|−−−−−−−−−−−−−−|−−−−−−−−−−−−−−|−−−−−−−−−−−−
wiek
Pawła x x+k x+2k
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
wiek
Piotrka x − k x x + k
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
to razem k lat później będą mieli:
x+2k +x +k= 112
i z treści zad,
3(x − k) = x+ k
mamy układ równań:
2x +3k= 112
2x = 4k => x= 2k
4k+3k= 112 => k= 16
to: x= 2*16 = 32
Piotrek ma obecnie : 32 lata
Paweł ma obecnie: x+2k= 48 lat
26 lut 20:07
Eta:
Poprawiam zapis:
powinno być:
Paweł ma obecnie: x +k = 48 lat
26 lut 20:10