Bardzo Proszę o Pomoc!! :(
Milenka: Zbadaj dla jakich wartości Parametru m ∊ R równanie ma rozwiązanie.
I mx + x I − IxI = −3
26 lut 18:38
Basia:
|x(m+1)|−|x| = −3
|x|*|m+1| − |x| = −3
|x|*(|m+1|−1) = −3
to równanie może mieć rozwiązanie ⇔ |m−1|−1<0 ⇔
|m−1|<1 ⇔
m−1>−1 i m−1<1
dokończ
26 lut 18:47
Milenka: A tam nie powinno być: ⇔ Im
+I − 1 < 0


?
26 lut 18:56
Milenka: sory I m+ 1I −1 < o
26 lut 18:57
Basia:
powinno, popraw i będzie
m+1 > −1 i m+1 < 1
26 lut 18:57
Milenka: m ∊ ( −2,0)
| | −3 | | 3 | |
x = |
| v x= |
| |
| | Im + 1 I − 1 | | Im +1I −1 | |
26 lut 19:01
Basia:
dobrze
26 lut 19:03