bryły obrotowe - zadania
MICHAL: Zad. Oblicz Pole całkowite i objętość walca, którego przekątna tworzy z wysokością kąt 45
stopni. Promień postawy wynosi 10 cm
Zad. Oblicz Pole całkowite i objętość stożka, jeżeli tworząca o długości 10 cm tworzy kąt z
drugą tworzącą 60 stopni
26 lut 18:37
dero2005:

d = 2r = 2*10 = 20 cm
dh = tg 45
o = 1
h =
d1 = 20
P
c = 2* πr
2 + 2πr *h = 2πr(r+h) = 2π*10(10+20) = 20π*30 = 600π cm
2
V = πr
2*h = π*10
2*20 = 2000π cm
3
26 lut 19:15
MICHAL: dzięki a drugie
26 lut 19:16
dero2005:

l = 10 cm
d = 10 cm → kąt 60
o → trójkąt równoboczny
r =
d2 = 5 cm
h =
√l2−r2 =
√100−25 =
√75 = 5
√3 cm
V =
13πr
2*h =
13π*5
2*5
√3 =
1253π
√3 cm
3
P
c = πr(r+l) = π*5(5+10) = 75π cm
2
26 lut 19:24
MICHAL: dzięki wielkie
26 lut 19:27
bitch.: aha.
20 cze 16:17