calka z kwadratu sinusa
patrycja: mam pytanie czy mozna tak zrobic? bo po obliczeniu pochodnej wyniku wychodzi mi wlasnie sinus
do kwadratu, ale tutaj
https://matematykaszkolna.pl/strona/2833.html jest zupelnie inna metoda i inny wynik. czy moje rozwiazanie jest
poprawne?
∫ sinx
2 dx = ∫ x' * sinx
2 dx = x*sinx
2 − ∫ x*2sinxcosx dx = x*sinx
2 − ∫ x*sin2x dx =
| | −cos2x | | −x*cos2x | | −cos2x | |
x*sinx2 − ∫ x* ( |
| )' dx = x*sinx2 − ( |
| − ∫ |
| dx) = x*sinx2 |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | x*cos2x | | 1 | | x*cos2x | | 1 | |
+ |
| − |
| ∫cos2x = x*sinx2 + |
| − |
| sin2x |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 4 | |
26 lut 18:34
patrycja: podbijam
26 lut 18:47
patrycja: .
26 lut 19:06
Basia:
| | x*cos2x | | 1 | |
xsin2x + |
| − |
| sin2x = |
| | 2 | | 4 | |
| | x(cos2x−sin2x) | | 1 | |
xsin2x + |
| − |
| *2sinxcosx = |
| | 2 | | 4 | |
| | x(1−2sin2x) | |
xsin2x + |
| − 12sinxcosx = |
| | 2 | |
xsin
2x +
x2 − xsin
2x −
12sinxcosx=
−
12sinxcosx +
12x
wszystko jasne ?
26 lut 19:20
patrycja: aaaa dziekuje bardzo

znaczy, mozna czasami rozwiazac zadanie na dwa sposoby z roznymi
wynikami ; P
26 lut 19:23
patrycja:
26 lut 19:32
Trivial: czy to jest całka z sin2x czy sin(x2)?
26 lut 19:35
mariusz: jezeli wychodzi inny wynik, a wydaje nam sie, ze calka jest policzona dobrze, to wystarczy
obliczyc roznice: wynik1−wynik2, jezeli roznica to stala ( w szczegolnosci 0) to oba sa
poprawne
26 lut 20:17
scott: ∫sin2x
5 wrz 19:00
pawel: ∫ cos dx
31 sty 18:58