uklad rownan
Hania: Prosze o rozwiazania ukladu rownan:
2a2+4ah=168
a2h=144
proszE!:(
26 lut 18:04
Basia:
2a
2+4ah=168 /:2
a
2+2ah = 84
z drugiego
a
3+288=84a
a
3−84a+288=0
teraz albo zgadniesz, albo musisz znaleźć pierwiastek
może nim być każdy z dzielników 288
stawiam na
6
sprawdź i jeżeli się zgadza podziel
a
3−84a+288 przez a−6 i sprawdź czy jest jeszcze jakieś inne rozwiązanie
26 lut 18:38
Hania: jesli podstawiam 6 to wychodzi 441. wiec nie wiem?
26 lut 18:44
Gustlik: 6 jest pierwiastkiem.
Schemat Hornera:
1 0 −84 288
6 1 6 −48 0
(a−6)(a2+6a−48)=0
teraz Δ, a1, a2... i masz 3 pierwiastki, podstaw te trzy pierwiastki do drugiego równania i
oblicz h.
26 lut 21:47