matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wyznacz ekstrema lokalne funkcji
pomocy:
x
2
+4
2x
26 lut 17:33
Basia:
D = R\{0} policz pochodną, z wzoru na pochodną ilorazu
f'*g − g'*f
(
f
g
)' =
g
2
podaj wynik
26 lut 17:36
pomocy:
2x
2
+8
4x
2
doszedłem do tego momentu
26 lut 17:42
Basia:
jakim cudem ?
2x*2x − 2(x
2
+4)
4x
2
−2x
2
−
8
f'(x) =
=
=
4x
2
4x
2
2x
2
−8
2(x
2
−4)
x
2
−4
=
=
4x
2
4x
2
2x
2
znajdź teraz miejsca zerowe pochodnej
x
2
−4
f'(x)=0 ⇔
=0 ⇔ x
2
−4=0 ⇔ ...................
2x
2
i zbadaj znak pochodnej, który zależy tylko od
licznika
, bo mianownik jest stale dodatni
26 lut 17:52