Napisz równanie prostej przechodzącej przez punkt P(3,-1)
Agata: Napisz równanie prostej przechodzącej przez punkt P(3,−1) i prostopadłej do podanej prostej
y= −4,5x−5
26 lut 17:32
Aga: Prosta prostopadła do prostej y oznaczmy ją f(x)
Aby f(x) była prostopadła, współczynnik kierunkowy musi spelniać warunek:
a1*a2= −1 gdzie, a1 (współczynnik kierunkowy prostej y ) wynosi −4,5, zatem
a2 (współczynnik kierunkowej prostej f(x) ) musi wynosić 29
Z danych zadania: punkt P (3, −1), wiec x=3, y= −1
Podstawiamy do równania:
−1= 29*3 + b
b= −123
Szukany wzór:
f(x)= 29x −123
26 lut 20:11