Bardzo Proszę Pomóżcie! :(
Milenka: Rozwiąż Równanie liniowe z parametrem.
26 lut 17:26
Milenka: Pomoże mi ktoś

? Bardzo Proszę
26 lut 18:00
Trivial:
To nie jest równanie liniowe.
26 lut 18:03
ICSP: To jest równanie liniowe. Trivial nie wiesz co to funkcja liniowa
26 lut 18:04
ICSP: Co z tym zrobić?
26 lut 18:04
Trivial: aaa, bo to jest m
2 a nie x
2.
26 lut 18:09
Trivial:
Dzisiaj śpię, sorry.
| | 1 | | 1 | |
x(4m2 − 1) = m + |
| m ≠ ± |
| |
| | 2 | | 2 | |
I koniec?
26 lut 18:11
ICSP: może jeszcze to skrócimy?
26 lut 18:12
Trivial:
| | | | | |
x = |
| = |
| = |
| | 4m2 − 1 | | (2m − 1)(2m + 1) | |
26 lut 18:13
Basia:
źle...................................
nie wolno dzielić przez 0
trzeba rozważyć trzy przypadki:
1. m = 12
2. m = −12
3. m≠12 i m≠ −12
to co zrobił Trivial to tylko ten (3) przypadek
26 lut 18:23
Trivial:
| | 1 | |
Przez zero nie dzieliłem, było założenie. Rozważyłem w pamięci przypadek |
| i równanie |
| | 2 | |
| | 1 | |
było sprzeczne, a zapomniałem o przypadku − |
| , ale na szczęście Basia czuwa. |
| | 2 | |
26 lut 18:28
Gustlik: Skorzystam z rozwiązania Triviala i dokończę:
| | 1 | |
1. Mianownik≠0, czyli 4m2−1≠0, m≠± |
| − 1 rozwiązanie.
|
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
2. Mianownik=0, czyli m= |
| v m=− |
| , podstawiam oba wyniki do rozwiązania i badam, co |
| | 2 | | 2 | |
się dzieje:
| | | | 2 | |
x= |
| = |
| ← równanie sprzeczne.
|
| | | | 0 | |
dla m=−U{1]{2}
| | | | 0 | |
x= |
| = |
| ← równanie tożsamościowe. |
| | | | 0 | |
26 lut 21:57