granice
ola: wykaż,że granica
| | x | |
lim(x,y)→(0,0) |
| nie istnieje? |
| | x+y | |
| | 1 | |
nie wiem dlaczego tak jest, bo mnie wychodzi, że granica jest w |
| ? |
| | 2 | |
26 lut 17:21
Trivial: Policz granice iterowane i wszystko będzie jasne.
26 lut 17:26
Basia:
a to jakim cudem ?
x = r*cosα
y = r*sinα
(x,y) → (0,0) ⇒ r→0 α dowolne
a to wyrażenie może przyjmować różne wartości w zależności od α
stąd wniosek, że granica nie istnieje
26 lut 17:32
Trivial:
Można na biegunowych też, jak
Basia.
26 lut 17:33
Trivial:
Podaję sposób granic iterowanych:
| | x | | x | |
limx→0(limy→0 |
| ) = limx→0 |
| = 1. |
| | x+y | | x | |
| | x | | 0 | |
limy→0(limx→0 |
| ) = limx→0 |
| = 0. |
| | x+y | | x | |
Różne wartości, granica nie istnieje.
26 lut 17:40
Trivial:
Druga linijka miała być taka (za szybko chciałem)
| | x | | 0 | |
limy→0(limx→0 |
| ) = limy→0 |
| = 0. |
| | x+y | | y | |
26 lut 17:41
ola: nie rozumiem skad to postawienie za x i y?
26 lut 17:45
Basia:
na biegunowych rachunki bywają trudniejsze, ale nie ma innego sposobu gdy się okaże, że granice
iterowane nie istnieją, co jak wiadomo nie świadczy o tym, że granica nie istnieje
26 lut 17:45
Basia:
zamiana na współrzędne biegunowe, zawsze taka sama, wynika bezpośrednio z definicji
współrzędnych biegunowych (promień, kąt) i definicji funkcji trygonometrycznych
26 lut 17:48
Trivial: Ale w tym wypadku istnieją i mają się dobrze.
26 lut 17:48
ola: z tymi wspolrzednymi biegunowymi to chyba jeszcze jak dla mnie za wysokie progi. drugi sposob
rozumiem. ale dziekuje za oba
26 lut 17:51
Basia:
Trivial to nie był zarzut, tylko wyjaśnienie
26 lut 17:53