Funkcja kwadratowa
marzena: Cześć .Bardzo proszę o pomoc w tym zadaniu.Nie wiem jak się za nie zabrać.
Wyznacz wzór funkcji kwadratowej która ma jedno miejsce zerowe i przechodzi przez punkty
A=(−3;4) i B=(1;6). Tylko niech ktoś zacznie a ja sobie dokończe
26 lut 16:57
ICSP: Funkcja kwadratowa posiada jedno miejsce zerowe − podwójny pierwiastek:
y = a(x−xw)2.
Wygląda mi to dalej na ukłąd równań z niewiadomymi:
a oraz xw. Jak będziesz miał xw obliczysz resztę.
26 lut 17:03
marzena: Dzięki. Dalej nie wiem o co chodzI?
Czy za wierzchołek mam przyjąć punkt B, i wyliczyć z tego postać kanoniczną .Pomocy bo zwariuję

26 lut 17:21
ICSP: Teraz podstawiasz za Punkty
6 = a(1 − xw)2
4 = a(−3 − xw)2
26 lut 17:23
marzena: Pomocy. Mózg mi paruje. 9 zadań rozwiązanych. na to nie mam siły.
26 lut 20:37