aneta2008: Wykres ciągu zawiera się w wykresie funkcji kwadratowej o miejscach zerowych(-4) i 6
oraz przechodzącym przez punkt A=(0,8).Wyznacz największy wyraz ciągu.Dziękuje.
26 mar 16:12
Agatusia: rysujemy, zaznaczamy miejsca zerowe (-4,0) (6,0) oraz punkt (0,8) dzieki ktoremu
zauwazamy ze parabola ma ramiona skierowane ku dolu. (w tym zadaniu i tak nie mialo by
sensu gdyby miala ramiona do gory)
dzieki temu ze mamy miejsca zerowe mozemy zobaczyc gdzie znajduje sie pierwsza
wspolrzednia wierzcholka. liczymi srednia arytmetyczna z obu m.z.
|-4| + |6| = 5 jest to nasze P - pierwsza wspolrzedna.
jest to najwiekszy wyraz ciagu.
[ aby obliczyc jego wartosc trzeba policzyc wzor paraboli, delte, i potem wartosc
wierzcholka.
Q - wartosc wierzcholka = 18 ]
w tym zadaniu wystarczylo go tylko wyznaczyc.
27 mar 15:20