Horsemen:
W trójkącie boki mają długości 13 cm, 14 cm, 15 cm. Oblicz długość promienia okręgu, którego środek leży na najdłuższym boku i stycznego do pozostałych boków tego trójkąta.
15 gru 21:06
Krecik:
21 lip 12:48
pigor: ..., np. tak :
niech
r= ? − szukana długość promienia,
α − kąt między bokami dł. 13 i 14, to z tw. cosinusów
| | 132+142−152 | | 132−1*29 | | 140 | |
cosα= |
| = |
| = |
| = 513, |
| | 2*13*14 | | 2*13*14 | | 13*28 | |
czyli sin
2α= 1−
25169 =
144169 ⇒
sinα= 1213, stąd, z własności
stycznej do okręgu i równości pola danego Δ :
12r*13+
12r*14 =
1213*14
sinα ⇔ r(13+14) = 13*14*
1213 ⇔
⇔ 27r = 12*14 ⇔ 9r = 56 ⇔
r = 569 =
6 29 cm. ...
21 lip 13:56
Pustak:

Inny sposób: |AB| = 15
Korzystając z wzoru Herona dla trójkąta ABC:
| | 1 | |
pt = |
| (13 + 14 + 15} = 21, 21 − 13 = 8, 21 − 14 = 7, 21 − 15 = 6. |
| | 2 | |
Pole trójkąta ABC P
Δ =
√21*8*7*6 = 84
| | 1 | |
Dla czworokąta p = |
| (2*13 + 2*14) = 27 |
| | 2 | |
| | 168 | | 56 | |
Pole czworokąta P = 2*84 = 168 i P = p*r to 168 = 27*r stąd r = |
| = |
| |
| | 27 | | 9 | |
21 lip 15:33