ciągi
karolina: Czworokąt ABCD o obwodzie 80 jest opisany na okręgu. Długość trzech kolejnych boków tego
czworokąta tworzą ciąg geometryczny o pierwszym wyrazie 12. Wyznacz długości wszystkich boków
tego czworokąta.
26 lut 16:54
Basia:
jeżeli czworokąt jest opisany na okręgu to a+c = b+d
ponadto:
a=12
b= 12*q
c = 12*q
2
stąd:
12+12*q
2 = 12*q +d
d = 12q
2−12q+12
a+b+c+d = 80
12+12*q+12*q
2+12q
2−12q+12 = 80
12q
2+24−80=0
12q
2−56=0 /:4
3q
2−14=0
(
√3q−
√14)(
√3q+
√14)=0
| | √14 | | √14 | |
q = |
| lub q = − |
| |
| | √3 | | √3 | |
q nie może być ujemne (bo wtedy bok b byłby ujemny)
czyli
b,c,d już sobie policz
(a nie miał ten obwód = 60 ?)
26 lut 17:05
karolina: przepraszam ciąg arytmetyczny miał być
26 lut 17:09
Basia:
no to będzie
a=12
b = a+r=12+r
c= a+2r=12+2r
12+12+2r = 12+r+d
d = 12+r
dalej zrób tak jak poprzednio
a+b+c+d = 80
podstaw, wylicz r, potem b,c,d
26 lut 17:13
ICSP: a = 12
b = ?
c = ?
d = ?
a+ b+ c+ d = 80
a + c = b + d
a + c + a + c = 80 ⇔ a + c= 40 ⇔ c = 28
d= 20
26 lut 17:14
karolina: dzięki
26 lut 17:20