pomóżcie
kamilo: Janek i Radek trenują na torze kolarskim.Janek przejeżdża cały tor w czasie 90s, a Radek − w
czasie 72s. Chłopcy rozpoczynają trening wspólnym startem(w tę samą stronę z linii startu). Po
jakim czasie chłopcy spotkają się znów na linii startu
26 lut 16:26
Basia:
jeżeli mają się spotkać na linii startu to każdy z nich musi przejechać cały tor
Janek n razy; Radek m razy
n,m∊N n<m
90*n = 72*m
stąd: n=4 m=5
t = n*90 = 4*90 = 360 s = 6 min.
26 lut 16:43
Basia: (34/54) w wykładniku −34
5 wrz 18:04
Basia: Jak to zrobić pomóżcie
5 wrz 18:04
Szymek: ja obliczyłem NWW 90 i 72.
wyszło 360 sek, co daje 6 minut
30 lis 17:54