matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Funkcja wykładnicza
Waldus:
Sprowadź do najprostszej postaci
a
π
*a
√
3
b
−
π
:b
√
3
W odpowiedziach jest (ab)
π
+
√
3
A mi wychodzi: (ab)
2
π
+
2
√
3
Dlaczego ?
26 lut 16:12
M4ciek:
a
π
* a
√
3
a
π +
√
3
=
=
b
−π
: b
√
3
b
−π −
√
3
1
= a
π +
√
3
*
= a
π +
√
3
* b
π +
√
3
= (ab)
π +
√
3
b
−(π +
√
3
)
26 lut 16:21
Waldus:
racja że po tym nie pomyślałem
26 lut 16:24