stężenia
asia: Jak przygotować 500cm sześciennych 0,1 molowego roztworu kwasu siarkowego i soli kuchennej.
Adnotacja: Nie wiem o jaki kwas siarkowy chodzi, ale być może jest to kwas siarkowyVI. Należy
napisać w tym zadaniu opis przygotowania i prawdopodobnie również obliczyć ile czego trzeba
użyć.
26 lut 16:01
Mateusz: Aby przygotować roztwór o określonym stężeniu należy:
a) obliczyć liczbę ramów substancji rozpuszczonej potrzebną do sporządzenia roztworu, a
następnie odważyć te ilość substancji.
b)do kolby miarowej wlać troche rozpuszczalnika a następnie wsypać(przeniesc ilosciowo)
odwazoną ilosc substancji rozpuszczonej.
c) po rozpusczeniu substancji dopełnić kolbę rozpusczalnikiem do okreslonej objętosci i całosc
dokładnie wymieszać.
w twoim przypadku mamy stęzenie molowe i objętosc
Liczymy mase molową kwasu siarkowego VI co do twojej uwagi czy kwas siarkowy VI czy IV słusznie
to zauwazyłas ale zazwyczaj jezeli nie ma podanej informacji o jaki kwas siarkowy chodzi to
przyjmuj ze chodzi o kwas siarkowy VI masa molowa tego kwasu to 98g/mol układam proporcje z
której wylicze ile moli kwasu jest w 500cm3 0,1 molowego roztworu
0,1mola H2SO4−−−−−−>1dm3 roztworu
x−−−−−−−> 0,5dm3
x=0,05 mola H2SO4
teraz licze ile to gramów zgodnie z punktem 1
1 mol−−−−−>98
0,05−−−−−−> x g
x=4,9g
Nalezy przeniesc ilosciowo 4,9g H2SO4(zeby to zrobic naprawde przydałaby się gęstosc kwasu
zeby odmierzyc objętosc tej masy kwasu) a następnie te ilosc wprowadzic do kolby miarowej o
objętosci V=0,5dm3 potem nalezy dodac troche wody rozpuscic H2SO4 i dopełnic wodą do kreski
uzyskując w ten sposob po wymieszaniu 0,5dm3 roztworu o okreslonym stężeniu.
analogicznie robisz z solą kuchenną czyli NaCl tez liczysz liczbe moli itd.... i dodajesz opis
26 lut 18:58