funkcje
Madz93: Dana jest prosta k o równaniu y=3/2x−√2 oraz punkt A=(−3,−2). Wykres funkcji liniowej f jest
prostopadły do prostej k, punkt A należy do wykresu funkcji f. Wyznacz:
a)wzór funkcji
b)miejsce zerowe funkcji f
26 lut 15:49
Basia:
prosta prostopadła do k musi mieć równanie postaci:
y = −23x+b
A do niej należy czyli współrzędne A muszą to równanie spełniać
stąd
−2 = −23*(−3)+b
wylicz b i podstaw do równania prostej; przyrównaj do 0 (miejsce zerowe)
26 lut 16:47
Madz93: skąd wzieło sie we wzorze: y = −2/3x+b −2/3
26 lut 17:24