zadanie:
olka: kąt alfa jest ostry i tg alfa = 13 oblicz sin alfa + cos alfa
prosze
26 lut 15:17
ICSP: ułóż układ równań z tg oraz jedynką trygonometryczna.
26 lut 15:27
olka: | | sin alfa | |
tg alfa = |
| |
| | cos alfa | |
3 sin alfa=1cos alga/:3
sin alfa =
13 cos alfa

26 lut 15:32
ICSP: Teraz podnieś obustronnie do kwadratu i wstaw do jedynki trygonometrycznej. Wylicz wartosć
csinusa i sinusa poźniej wstaw.
26 lut 15:37
olka: sin
2x + (
13sinx)
2=1

? coś takiego
26 lut 15:42
Bogdan:

Bez układu równań. Z twierdzenia Pitagorasa wyznaczmy długość przeciwprostokątnej.
| | 1 | | 3 | |
sinα + cosα = |
| + |
| = .... |
| | √10 | | √10 | |
26 lut 15:47
adrian: wydaje mi sie ze mozna tez zrobic tak
tg=przyprostokatna lezaca naprzeciw/przyprostokatna przy kacie w trojkacie prostokatnym wiec
1
2 +3
2 = przeciwprostokatna
2
1+9= przeciwprostokatna
2
przeciwprostokatna =
√10
| 1 | | 3 | | 4 | | 4√10 | | 2{p10} | |
| + |
| = |
| = |
| = |
| |
| P{10} | | √10 | | √10 | | 10 | | 5 | |
26 lut 15:49
adrian:
26 lut 15:50