ciągi
magda: Bardzo proszę o pomoc:
Zbadać zbieżność ciągów:
| | 1 | | n | |
a) (Pn) = ( n√n, |
| , ln |
| ) |
| | n2 | | n+1 | |
| | 2 | | n2 − 1 | |
b) (Rn) = ( (1+ |
| )n , arcsin |
| ) |
| | n | | n2 + 1 | |
26 lut 15:10
magda:
26 lut 16:23
Basia:
Pn → (1,0,0)
Rn → (e2, π2)
26 lut 16:26
magda: Nie chodzi mi o wynik, ale raczej o sposób rozwiązania. Jakbyś mogła pokrótce wyjaśnić?
26 lut 16:48
Basia:
nie bardzo jest co
n√n → 1
| | n | | 1 | | 1 | |
lnnn+1 = ln |
| = ln |
| → ln |
| =ln1=0 |
| | n(1+1n) | | 1+1n | | 1+0 | |
(1+
2n)
n → e
2
| | n2−1 | | n2(1−1n2) | |
arcsin |
| = arcsin |
| = |
| | n2+1 | | n2(1+1n2) | |
| | 1−1n2 | | 1−0 | | π | |
arcsin |
| → arcsin |
| = arcsin1 = |
| |
| | 1+1n2 | | 1+0 | | 2 | |
jeżeli jeszcze czegoś nie rozumiesz napisz czego konkretnie
26 lut 16:54