Pytanie
Waldus: Lubicie tłumaczyć zadania czy wolicie je rozwiązywać

?
26 lut 15:09
ICSP: zależy od humoru
26 lut 15:11
Waldus: ICPS ty zdajesz mature w tym roku prawda ?
26 lut 15:13
Waldus: ICSP*
26 lut 15:13
ICSP: tak.
26 lut 15:14
Waldus: a można wiedzieć z czego korzystasz ?
26 lut 15:15
Waldus: tzn z czego sie przygotowujesz ?
26 lut 15:15
ICSP: mam swój podręcznik i robię z niego zadania z powtórzenia.
26 lut 15:19
Waldus: a podasz autora ? Sory neta mi urwało
26 lut 15:41
Waldus: a ty ICSP zawsze byłes dobry z maty czy wziąłeś się dopiero teraz w klasie maturalnej ?
26 lut 15:58
ICSP: Tak się wybiłem w drugiej gimnazjum ale już wcześniej jakieś tam zaczątki były. Ksiażka to
MATeMAyka do klasy III liceum zakres rozszerzony. Wydawnictwo Nowa era.
26 lut 16:16
Waldus: a pochodne umiesz? bo u mnie w książce z liceum są a tego na lekcjach nie omawialiśmy
26 lut 16:22
ICSP: Pochodnych nie ma w liceum. Chyba były jakieś kilka lat temu ale teraz już je usunęli z
programu.
26 lut 16:23
Waldus: wiem ale czy umiesz

? Bo nie raz cie widze jak rozwiązujesz trudne zadania ale nie pamiętam
dokładnie z jakiego działu
26 lut 16:25
ICSP: umiem podstawy podstaw pochodnych.
26 lut 16:27
Waldus: czyli żadne zadanie które do tej pory jest robione w liceum oczywiście poziom rozszerzony
ciebie nie zaskoczy ?
26 lut 16:28
ICSP: zawsze coś się znajdzie. Na pewno rachunku prawdopobieństwa nie ruszam bo wiem że źlę zrobię.
Planimetria też nie jest moim ulubionym działem. No i chyba jak u większości parametry.
26 lut 16:30
Trivial: A co trudnego w parametrach?
26 lut 17:20
ICSP: Niby nic ale po prostu ich nie lubię tak samo jak rachunku prawdopodobieństwa. Nic mi z niego
nie wychodzi nawet najprostszych zadanek nie potrafię zrobić
26 lut 17:22
Trivial:
Ja również nie przepadałem za prawdopodobieństwem i geometrią. Zadania z parametrem są nudne,
żmudne, ale nie trudne.
26 lut 17:25
ICSP: Trivial a rzuciłbyś mi jakieś zadanie z prawdopodobieństwa? Łatwe zadanie z prawdopodbieństwa.
26 lut 17:27
Trivial:
Zdanie.
Oblicz jakie jest prawdopodobieństwo wygranej w lotto.
26 lut 17:29
Trivial:
Głównej wygranej.
26 lut 17:30
ICSP: Skreślamy 6 liczb na 48.
Wszystkich możliwości jest 48 * 47 * 46* 45 * 44 * 43
Zbiór A. to liczba kombinacji 6 elementowych ze zbioru 48 elementowego?
26 lut 17:34
Trivial:
| | | |
Wybieramy jedną kombinację, a wszystkich kombinacji jest | . |
| | |
26 lut 17:38
ICSP: yyy to może cos z parametrów łatwego dasz
26 lut 17:39
Basia:
| | | |
|Ω| = | nie 48*....*43 bo kolejność losowania nie ma znaczenia |
| | |
26 lut 17:39
Trivial: Czy kulek nie ma czasem 49? :<
26 lut 17:42
ICSP: Nie wiem, nie gram w totka...
26 lut 17:42
26 lut 17:45
Trivial:
Jakieś zadanie z parametrem...
Dane jest równanie 2mx2 + 3(m − 1)x + 3. Zbadaj dla jakiego m równanie to przyjmuje wartości
zawsze dodatnie.
26 lut 17:51
Trivial: = 0.
26 lut 17:51
Trivial:
Bez sensu to sformułowałem.
Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których funkcja f(x) = 2mx2 + 3(m−1)x + 3 zawsze
przyjmuje wartości dodatnie.
26 lut 17:53
ICSP: dla m = 0 równanie linowie które nie jest zawsze dodatnie
wiec założenia:
Δ<0
a>0
a> 0 dla m ∊ (0;+∞)
Δ = 9m2 − 18m + 9 − 24m = 9m2 − 42m + 9
9m2 − 42m + 9 <0
3m2 − 14m + 9 <0. Ty wymyśliłes to równanie? Jakoś przyjemnych pierwiastków to ono mieć nie
bedzie.
26 lut 17:54
Trivial: Pewnie, że ja.

Po co przyjemne pierwiastki, skoro mogą być nieprzyjemne.
26 lut 17:55
ICSP: + 3 a nie + 9 w Tym drugim/
26 lut 17:55
ICSP: Δ = 196 − 36 = 160
√Δ = 2
√10
Obydwa większe od 0 więc rozwiązanie ostateczne to:
| | 14 − 2√10 | | 14 + 2√10 | |
m ∊( |
| ; |
| )  |
| | 6 | | 6 | |
26 lut 17:57
ICSP: FUck źle pierwiastek z delty wyliczony...
26 lut 17:58
ICSP: √Δ = 4
√10
| | 7 − 2√10 | | 7+2√10 | |
m ∊ ( |
| ; |
| ) |
| | 3 | | 3 | |
26 lut 17:59
Trivial:
Δ = 9(m2 − 2m + 1) − 24m = 9m2 − 42m + 9 < 0
9m2 − 42m + 9 < 0 /:3
3m2 − 14m + 3 < 0
Δm = 196 − 36 = 160, √Δ = 4√10.
26 lut 17:59
Trivial: dobrze.
26 lut 18:00
ICSP: Została planimetria.
26 lut 18:03
Trivial: To sypnij jakimś zadaniem.
26 lut 18:04
ICSP: Obracamy wykres funkcji y = x
2 w przedziale <0;5>. Oblicz objętosć i pole całkowite bryły
powstałej w wyniku takiego przekształcenia

Dodatkowo podaj jej nazwę
26 lut 18:06
26 lut 18:07
ICSP: 625π

Oczywiście chodzi o objętość.
26 lut 18:08
Zimny: Dla m=0 masz funkcje liniowa. Z gory zakladasz ze nie ma mozliwosci ze wszystkie beda dodatnie.
Blednie

gdy a=0 funkcja jest stala , a u nas wspolczynnik c jest dodatni.
26 lut 18:10
ICSP: Tzn obracamy ten wykres wzgledem osi OX.
26 lut 18:11
Trivial:
Dla m = 0 rozwiązanie zależy od x.
26 lut 18:15
Trivial:
ICSP to zadanie z całek?
26 lut 18:15
ICSP: raczej tak. Chyba że znasz inny sposób
26 lut 18:16
Trivial: Sposób 'na oko'
26 lut 18:17
ICSP: To może jednak wykorzystasz te całeczki. Nie zapomnij o nazwie
26 lut 18:17
26 lut 18:18
26 lut 18:20
Trivial:
y = x
2, x ∊ [0, 5]
| | x5 | |
V = π∫05 (x2)2dx = π[ |
| ]05 = 625π. |
| | 5 | |
26 lut 18:20
ICSP: A pole powierzchni i nazwa bryłki?
26 lut 18:21
mac: To raczej na wykazywanie nie jest

a poza tym jeszcze tego nie miałem

poki co same
podstawy,
− związki pomiędzy f. trygonometrycznymi
− odczytywanie z wykresu
− rozwiązywanie prostych równań
26 lut 18:21
Trivial:
| | x2 + 4x4 | |
S = 2π∫05 |x2|*√1 + (2x)2dx = 2π∫05 |
| dx = ... |
| | √4x2+1 | |
26 lut 18:22
Trivial: Dalej trzeba nieoznaczonymi, ale mi się nie chce.

Nazwa bryłki hiperICSPbola trójkątna.
26 lut 18:23
ICSP: Dobra kończymy temacik bo to już 60 odpowiedź.
26 lut 18:28
Trivial: Są tematy znacznie dłuższe.
26 lut 18:31
Trivial:
W sumie można dokończyć...
| | x2+4x4 | | 1 | |
I = ∫ |
| dx = (Ax3 + Bx2 + Cx + D)√4x2+1 + k*∫ |
| dx /' |
| | √4x2+1 | | √4x2+1 | |
| x2+4x4 | | 8x | |
| = (3Ax2 + 2Bx + C)√4x2+1 + (Ax3 + Bx2 + Cx + D) |
| + |
| √4x2+1 | | 2√4x2+1 | |
x
2+4x
4 = (3Ax
2 + 2Bx + C)(4x
2+1) + (Ax
3 + Bx
2 + Cx + D)4x + k
x
4: 16A = 4
x
3: 12B = 0
x
2: 3A + 8C = 1
x
1: 2B + D = 0
x
0: C + k = 0
B = 0
D = 0
| | 1 | | 1 | | 1 | |
I = ( |
| x3 + |
| x)√4x2+1 − |
| ln|x + √x2 + 1/4| + c. |
| | 4 | | 32 | | 64 | |
| | 53 | | 5 | | 1 | | 1 | | 1 | |
S = 2π * ( |
| + |
| √101 − |
| ln|5+√25.25| + |
| ln |
| ) |
| | 4 | | 32 | | 64 | | 64 | | 2 | |
26 lut 19:02
ICSP: Nie mam pytań.
26 lut 19:25