równania
Ewa5354: 3) Adam otrzymał na urodziny 120zł. Postanowił, że od tej kwoty rozpocznie oszczędzanie ,
dokładając każdego miesiąca ze swego kieszonkowego po 8zł.
a) Ile złotych będzie miał Adam po 8 miesiącach oszczędzania?
b) Po ilu miesiącach Adam zaoszczędzi kwotę potrzebna na zakup hulajnogi, która kosztuje
265zł?
c) Oznaczaj przez x− liczbę miesięcy i przez y− kwotę oszczędności w złotych, zapisz zależność
miedzy zaoszczędzoną kwota, a liczba miesięcy.
d) Ułóż tabelkę zależności z zadania a) dla 1≤ x≤8 i sporządź jaj wykres.
26 lut 14:37
Kaśka.: a) 120zł + 8 x 8zł = 120 zł + 64 zł = 184 zł
Odp. Po ośmiu miesiącach uzbiera 184zł
b) 265zł − 120zł = 145 zł
a − liczba miesięcy potrzebna do zaoszczędzenia kwoty 145zł
145zł / 8zł ≈ 18
Odp. Aby kupić hulajnogę musi oszczędzać około 18 miesięcy
26 lut 14:46
ICSP: y = 8x + 120
26 lut 14:48
Ewa5354: co?
26 lut 14:49
:P:

120 zł − tyle otrzymał
i co miesiąc chciał 8 zł dołożyć czyli po 8 miesiącach dołoży 8*8 = 64 i bedzie miał 120+64 =
184
a)120+ 8*8 = 120 + 64 = 184
b)256 − 120 = 136 −<< ma już 120 złotych na starcie więc potrzeba mu 136
każdego miesiąca odkłada 8 zł
136zł / 8zł = 17 <−−−−− 136zł dzielimy na 8zł i otrzymujemy liczbe miesięcy (w tym przypadku
17)
Odp: Po 17 miesiącach
c) x −−− liczba miesięcy
y −− kwota oszczędności w złotych
y = 120 + 8x <−−− kwota którą ma Adam to 120 zł które dostał i 8 razy ilość miesięcy, gdy np
będą 3 miesiące to y=120 + 8*3 = 144
d) TABELKA
WZÓR −−> y = 120 + 8x
x − liczba miesięcy ||| y −− posiadana kwota
______________ ||| ___________________
1 ||| y=120+8*1 = 120+8=128
_______________

||____________________
2 ||| y = 120+8*2=120+16=136
_______________

||_____________________
3 ||| y = 120+8*3 = 120+24=144
______________________________________
4 ||| y = 120+8*4 = 120+32 = 152
_______________________________________
5 ||| y= 120+8*5 = 120+40=160
________________________________________
6 ||| y = 120+8*6 = 120 + 48 = 168
_______________________________________
7 ||| y = 120 + 8*7 = 120 + 56 = 176
__________________________________________
8 ||| y = 120+ 8*8 = 120+64 = 184
dla 1≤x≤8 dla 1,2,3,4,5,6,7,8 miesiąca
na wykresie ten kawałek na czerwono ma go nie być
i ja narysowałem do 6 a ty sobie dorysuj do 8 i zakończm kropką tak jak w 1
jak coś nie wiesz pytaj
26 lut 15:06
Ewa5354: aha ok ale czy punkt a) i b) jest rozwiany funkcja
26 lut 15:10