pierwiastki
roman: hej . mam problem z pierwiastkami ...
wykaż ze liczba m jest wymierna ....
m=
√12−2√11 −
√11
prosze aby ktos mi to rozpisał krok po kroku ... bo nie nie jestem za kumaty .... , a chce to
zrozumiec
pozdrawiam
26 lut 14:37
Godzio:
√12 − 2√11 = √11 − 2√11 + 1 = √(√11)2 − 2√11 + 12 =
= √(√11 − 1)2 = |√11 − 1| = √11 − 1
m = √11 − 1 − √11 = −1
26 lut 14:39
roman: rozumiem ze użyłeś wzoru skroconego mnozenia ...
b.szybko ...
26 lut 14:43
l: dlaczego tam jest wartość bewzględna ...
26 lut 15:01