Średnia arytmetyczna
Anastazja: Bardzo proszę o pomoc.
Zofia uzyskała średnią z czterech sprawdzianów równą 12,5. Ile punktów musi ona uzyskać w
kolejnym sprawdzianie, aby średnia z pięciu sprawdzianów wynosiła 13?
a. 17
b. 16
c. 15
d. 14
e. 13
Uzasadnij wybrana odpowiedź.
9 lut 16:45
pinokio:
a +b+c+d
------------ = 12,5 a+b+c+d= 50
4
a+b+c+d + x
----------------- = 13 50 +x
5 ---------- = 13 50 +x = 65 x= 15
5
odp: c)
9 lut 17:00
bolek:
suma/4 = 12,5
suma = 50
(50 + x) / 5 = 13
50 + x = 65
x = 15
9 lut 17:04