Rozwiazywanie rownania z wielomianami , pierwiastki wielomiwanow
G~~: Witam ! Bardzo prosze o pomoc z tymi przykladami, podobne udaje mi sie rozwiazac, ale z racji
ze dopiero zaczelismy ten temat w szkole to nie mam jeszcze wprawy i doswiadczenia i niekiedy
nie wiem jak sie zabrac do danego przykladu

Rozwiaz rownanie :
a)4x
3 − 4x
2 − 3x +2 = 0
b)4y
4 − 8y
3+y
2+3y−1 = 0
Prosilbym nie tyle o rozwiazanie ale o jakies wskazowki, co zastosowac, czy twierdzenie bezout,
grupowanie itd , aczkolwiek kazda pomoc sie przyda

Z gory dzieki !
26 lut 14:12
ICSP: Znacz twierdzenie o pierwiastkach wymiernych?
26 lut 14:13
26 lut 14:14
G~~: Tak, tylko z tego co sprawdzalem do pkt a , nie pasuje ani −2,−1,1,2 − ulamkow nie sprwadzalem
jeszcze
26 lut 14:18
G~~: Zapomnailem o tej 4 na poczatku.. Da mi cos tutaj jesli zastosuje p/q ?
26 lut 14:20
ICSP: na pewno to coś da.
26 lut 14:21
G~~: Wyszlo mi ze pierwiastkami moga byc liczby : −2 ; −1 ; −2/4 ; − 1/4 ; 1/4 ; 2/4 ; 1 ; 2 i
zadna z tych liczb nie pasuje, wedlug moich obliczen
26 lut 14:33
Godzio:
b) Tak samo
26 lut 14:35
G~~: Wiedzac ze 12 jest pierwiastkiem obliczylem schmatem hornera i wyszlo mi rownanie
kwadratowe 4x2−2x−4=0 , obliczylem delte i pierwiastki i wyszlo mi takie cos :
(x−12)(x − 1−√174)(x − 1+√174)=0
Dobrze ?
26 lut 14:52
ICSP: i wszyscy jesteśmy z ciebie dumni

Wynik oczywiście dobry.
26 lut 14:53
ICSP: zapomniałeś o 4 przed nawiasami.
26 lut 14:54
G~~: A czemu ta 4 musi byc ? Przeciez wykonwalem dzielenie tego dwumianu przez (x−12) a to co
otrzymalem z tego dzielenia to (x − 1−√174)(x − 1+√174)
26 lut 16:18
ICSP: ax2 + bx + c −:
postać iloczynowa::
a(x−x1)(x−x2). Gdyby nie było tej 4 nie wyszedł by inny wielomian bo niby skąd miała by
sie wziąć 4 przed współczynnikiem III stopnia.
26 lut 16:20
26 lut 16:21
patryk: Jeżeli dzieliłeś Hornerem to nie musisz współczynnika dopisywać. Jeżeli zamieniałeś funkcję
kwadratową z ogólnej na iloczynową za pomocą wyróżnika, to zawsze musisz "ręcznie" dopisać
współczynnik "a" przed nawiasem. A to ma znaczenie, zwłaszcza, gdy jest ujemny
26 lut 16:24
G~~: Czyli rozumiem ze jesli dziele Hornerem nie musze dopisywac?
27 lut 12:01