zbadaj
...: Zbadaj monotoniczność ciągu liczbowego
26 lut 13:56
utan: oblicz
an+1 − an
26 lut 14:05
asd: zbadać monotoniczność czyli sprawdzić czy ciąg jest rosnący czy malejący czy może stały
dla 1 −−>
a1 = 122−3*1 = 1−1 = −1
a2 = 222−3*2 = 4−4 = −1
a3 = 322−3*3 = 9−7 ≈ −1,286
a10 = 1022−3*10 = 100−28 ≈ − 3,57
a15 = 1522−3*15 = 225−43 ≈ − 5,23
a23 = 2322−3*23 = 529−44 ≈ − 12,02
liczby są na minusie czyli coraz mniejsze widać więc, że każdy kolejny wyraz ciągu jest
mniejszy od poprzedniego, czyli ciąg jest malejący
dla 2 −−−>
a1 = (−1)21 = 11 = 1
a2 = (−1)22 = 12 = 0,5
a3 = (−1)23 = 13 ≈ 0,3
a14 = (−1)214 = 114 ≈ 0,07
a34 = (−1)234 = 134 ≈ 0,029
w mianowniku pojawiają się coraz większe liczby więc cała liczba maleje, ciąg również malejący
26 lut 14:09
...: utan: oblicz
an+1 − an
obliczyłam to ale nie potrafię zinterpretować wyników, może źle liczę. Pomożesz?
26 lut 14:49
...: Pomoże ktoś zrobić to tym sposobem, który podał utan?
26 lut 15:49
...: proszę o pomoc
26 lut 16:33
Basia:
w tym drugim, w liczniku prawie na pewno powinno być (−1)n
26 lut 16:35
Basia:
no to napisz co obliczyłeś;
an+1−an = ............................
26 lut 16:36
Basia:
no i co ?
26 lut 16:48
...: dlaczego (−1)n przy odejmowaniu przecież tak nie wyjdzie?
26 lut 17:07
...: | | n*(−1)n+1 | | (n+1)*(−1)n | |
mi wyszło w tym drugim an+1= |
| − |
| |
| | n(n+1) | | n(n+1) | |
26 lut 17:09
Basia:
nie przy odejmowaniu, tylko we wzorze ciągu
tak sądzę bo zapis
| (−1)2 | |
| nie ma zbyt wiele sensu |
| n | |
| (−1)2 | | 1 | |
| = |
| i tyle, po co więc taki dziwaczny zapis ? |
| n | | n | |
26 lut 17:10
...: to nie jest dziwaczny zapis to jest wzór na to
26 lut 17:51
Basia:
w drugim nie ma sensu liczyć an+1−an
przecież to jest ciąg naprzemienny
wyrazy parzyste są dodatnie, a nieparzyste ujemne
ciąg nie może być monotoniczny
26 lut 17:55
...: a w pierwszym ma sens?
26 lut 18:42
...: nadal nie rozumiem tego
26 lut 21:28