Dany jest ciąg o wyrazie ogólnym
KaFka: Dany jest ciąg o wyrazie ogólnym an = n + 15/ n . Liczba 1,6 jest wyrazem ciągu (an) o
numerze :
A.1
B. 20
C. 25
D. liczba 1,6 nie jest wyrazem ciągu (an)
Poprawna odpowiedz to C ale prosiłabym o dokładnie pokazanie rozwiązania. Co pod co podstawić
żeby wyszła mi ta odpowiedz.
26 lut 13:46
asd: an = n + 15n
wiemy, że wyrazem ciągu jest liczba 1,6
czyli podstawiamy
1,6 = n+15n / *n <−−− mnożymy obustronnie przez n
mamy
1,6n = n+15
przenosimy "n" na jedną strone
1,6n − n = 15
0,6n = 15
n= 150,6 = 25
26 lut 13:50
KaFka: Bardzo dziękuje
26 lut 13:59