prawdopodobieństwo
mała: W worku umieszczono 7 kul ponumerowanych cyframi od 1 do 7. Losujemy kolejno 2 kule, ich numery
zapisujemy jako kolejne cyfry liczby dwucyfrowej.
a) ile licz możemy w ten sposób otrzymać, jesli po każdym losowaniu kulę wrzucamy z powrotem do
worka?
b) ile liczb możemy w ten sposób otrzymać, jeśli po losowaniu kula nie wraca do worka?
26 lut 13:40
ICSP: a) 7 * 7
b) 7 * 6
26 lut 13:42
mała: a jak to zrobione? tak dokładnie
26 lut 14:49
ICSP: a) mamy 7 możliwych liczb do wylosowania:
mog.e wylosować:
1
2
3
4
5
6
7
Dokonuję tego na 7 sposóbów.
Później wrzucam kulę do środka i znowu mogę wylosować na 7 różnych sposobów.
b) początek taki sam tylko z tą różnicą że nie wrzucam kuli do środka dlatego w środku jest 1
kula mniej.
26 lut 14:52
Natalia: Zad 24.
W worku są wyłącznie kule białe i czarne.Wiadomo,że prawdopodobieństwo wylosowania kuli
białej jest równe 3/7.
a) Losujemy jedną kulę.Jakie jest prawdopodobieństwo,że bedzie to kula czarna?
b)Losujemy jedną kulę,wrzucamy ją z powrotem do worka i losujemy drugą kulę.Jakie jest
prawdopodobieństwo,że wylosowane kule będą miały ten sam kolor
26 lut 14:52
Mała: Zad 25.
Prawdopodobieństwo,że osoba losowo wybrana z pewnej grupy nie ma niebieskich oczu wynosi
0,7.Prawdopodobieństwo,że ma niebieskie oczy lub jest kobietą ,wynosi 0,75, a
prawdopodobieństwo ,że jest kobietą o niebieskich oczach?
26 lut 14:54
Mała: zad 26.
Do klasy III A uczęszcza 18 dziewcząt i 12 chłopców.W klasie tej samorząd jest wybierany drogą
losową−pierwsza z wylosowanych osób jest przewodniczącym klasy, druga osoba−zastępcą
przewodniczącego,zaś trzecia z wylosowanych osób zostaje skarbnikiem klasowym.Oblicz
prawdopodobieństwo tego,że skarbnikiem klasowym zostanie dziewczyna i że będzie to jedyna
dziewczyna w wybranym samorządzie
26 lut 15:00
Mała: Zad 27.
W grupie 30 osób 20 gra w brydża ,15 gra w szachy, a trzy osoby nie grają w żadną z tych
gier.Oblicz prawdopodobieństwo tego,że:
a) wybrana losowo osoba z tej grupy gra zarówno w brydża , jak i w szachy
b)dwie wybrane losowo osoby nie grają w żadną z tych gier
26 lut 15:02
Mała: Zad.29
Prawdopodobieństwo,że pewien koszykarz rzuci celnie do kosza wynosi 0,8.
Oblicz prawdopodobieństwo tego,że koszykarz , wykonując 20 rzutów do kosza:
a) nie trafi ani razu
b)trafi 20 razy
c)nie trafi co najmniej raz
d) nie trafi tylko raz
26 lut 15:03
Mała: zad .22
według meteorologów prawdopodobieństwo ,że jutro będzie padał deszcz wynosi 0,6 a
prawdopodobieństwo ,że deszcz będzie padał pojutrze−0,7.Jakie jest prawdopodobieństwo ,że
deszcz spadnie co najmniej jednego z tych dwóch dni?
26 lut 15:08
Mała: Zad.19
Z talii kart losujemy kolejno trzy karty.Jakie jest prawdopodobieństwo ,że wylosujemy trzy
damy?
26 lut 15:08
Mała: Proszę o pomoc
26 lut 15:09
Kisek: Właśnie umie ktoś te zadania rozwiązać? pilne

też niektóre z nich mam
26 lut 18:39
Gustlik: Z talii kart losujemy kolejno trzy karty.Jakie jest prawdopodobieństwo ,że wylosujemy trzy
damy?
Zakladam, że mamy typową talię kart, czyli 52 karty.
| | | | 52! | |
|Ω|=C523= | = |
| =22100
|
| | | 3!*49! | |
26 lut 23:35
Gustlik: Mały chochlik "drukarski", ma być tak:
| | 4! | |
|A|=...= |
| =4, obliczenia są dobre. |
| | 3!*1! | |
26 lut 23:38