asd: nie mam pomysłu może sprubuj sobie popodstawiać w tabelce
dzieldzine trzeba wyznaczyć
√x2 − 6|x| + 9 ≠0
x
2 − 6|x| + 9 ≠ 0
przy x jest wartość bezwzględna
czyli x ≠ 3 i x ≠ −3
np dla x=1 mamy w liczniku
√1−2+1 = 0 czyli już wiemy, że jest 0
dla x=2 w liczniku
√4−4+1 =
√1 = 1 i w mianowniku
√4−12+9 = 1 czyli
11 =1
dla x=3 nie może być
ale np dla 2,5 mamy w liczniku
√6,25−5+1=
√2,25 = 1,5 i licznik mamy
√6,25 −15 + 9 =
√0,5 ≈ 0,707 czyli
1,50,707 = 2,121
dla 2,75 licznik
√7,5625 − 5,5 + 1 = 1,75 i mianownik
√7,5625 −16,5 + 9 = 0,25
czyli
1,750,25 = 7
widzisz, że dla x=3 nie może być ale jak się x zbliża do 3 to znacznie rosną wartości
prawdopodobnie po 2 stronie x=3 będą opadać
np dla 3,25, licznik=
√10,5625 − 6,5 +1 = 2,25 i mianownik
√10,5625− 19,5 + 9 = 0,25
czyli
2,250,25 = 9
czyli widzimy ze musi opadać, ale nie proporcjonalnie bo dla 2,75 (czyli o 0,25 większego
argumentu od 3) jest y=7, a dla 3,25 (dla większego o 0,25) jest 9
dla x=4 w liczniku
√16−8+1 √9 = 3 i mianownik
√16−24+9 = czyli
31 = 3
i w ten sposób spróbuj.
dla x ujemnych będzie odbicie względem osi OY bo mamy wartość bezwzględną.
http://www.wykresyfunkcji.pl/zaawansowane.php
spróbuj na ta strone sobie funkcje wygenerować, żeby zobaczyć
WPISZ: sqrt(x
2 − 2abs(x) + 1)/sqrt(x
2 − 6abs(x) + 9)
jak jakieś pytania to dawaj