zadania tekstowe
kapustka: Suma cyfr liczby dwucyfrowej wynosi 9. Liczba ta jest o 27 mniejsza od liczby o przestawionych
cyfrach. Oblicz jakim procentem liczby danej jest liczba o przestawionych cyfrach
26 lut 11:52
:): nie wiem jak to zapisać.
metodą prób i błędów dla liczb, których suma cyfr jest równa 9 i mamy
36 bo 3+6=9
36 i odwrotna to 63
63−36 = 27
36 to liczba dana
36 −−−−−− 100%
63 −−−−−− x%
x= 63 * 10036 = {6300}{36} = 175 [%]
Odp. Liczba o przestawionych cyfrach to 175% liczby danej.
26 lut 12:03
:): można to interpretować w innych przykładach w ten sposób (dla metody prób i błędów), że np dla
tego przypadku mamy 27 jako różnice i 27 w tym przypadku podnosimy do 30. każką liczbe która
będzie różnicą podbosimy to wyższej pełnej liczby dziesiątek:
np 45 do 50,
32 do 40,
17 do 20,
81 do 90 i tak dalej
np dla innego przypadku
różnica wynosi 63 czyli: ab + 63 = ba (ab jest o 93 mniejsze)
63 to sobie dajemy 70
i mamy sume cyfr 11
11 = a+ (a+7) −−−> 7 od 70 ^^ wcześniej mieliśmy 3 od 30
11 =2a +7
2a = 4
a=2 <−−−− mniejsza liczba to 2 a większa a+7 = 9
czyli mamy 29 i 92: 92−29=36
tylko to jest dla 2 cyfrowych liczb
26 lut 12:13
Mila: x+y=9 x cyfra dziesiątek y cyfra jedności
10x+y
10y+x liczba o przestawionych cyfrach
10x+y+27=10y+x
x+y=9
26 lut 12:13
Mila: y=9−x
10x+y−10y−x=27
9x−9(9−x)=27
9x+9x=27+81
18x=108
x=6
y=3
liczba =36
26 lut 12:35
emelia: 93 13
27 maj 19:10