ciągi...
SpadającyOrzeł: korzystając z różnicy a
n+1−a
n określ rekurencyjnie ciąg a
n. następnie do rekur.
| | an+1 | |
określenia ciągu wykorzystaj iloraz |
| |
| | an | |
a) a
n = 2n+1
nie radzę sobie z tymi wzorami różnicy, ilorazu..

mógłby mi ktoś je rozpisać? najlepiej z
krótkim komentarzem..?
:): a
1 = 2*1+1 = 3 <−−−−− 1 wyraz ciągu
a
2 = 2*2+1 = 5 <−−−−−− 2 wyraz ciągu
5 − 3 = 2 <− z wzoru a
n+1 − a
n
1438 −>>>>> tak jak tutaj z tą klamrą czyli
a
1=3
a
n+1 = a
1 + 2
sprawdźmy czy się zgadza
a
5 = 2*5+1 = 11 podstawiamy do wzoru a
n = 2n + 1
i z wzoru rekurencyjnego
a
2 = a
1+2 = 5
a
3 = a
2+2 = 7
a
4 = a
3 + 2 = 7+8 = 9
a
5 = a
4 + 2 = 9 + 2 = 11 <−−−−−− zgadza się