dla jakich wartości parametru m suma kwadratów pierwiastków równania
ysiulec: dla jakich wartości parametru m suma kwadratów pierwiastków równania x
2−2mx−3=0 jest równa 7?
x1+x2=
−ba
Rozumiem, że trzeba założyć, że a różne od 0, delta>0 i x1+x2 różne od 0, chyba..
Liczę deltę dla tego równania, wychodzi 4m
2+12
Potem:
4m
2+12>0
i to jest zwykła nierówność kwadratowa, liczę dla niej deltę ale wychodzi 192, coś nie bardzo
chce się to ładnie spierwiastkować.. Co dalej?
26 lut 11:19
ICSP: delty nie umiesz liczyć wychodzi ujemna czyli brak rozwiązań.Parabola zawsze leży nad osią OX.
Czyli rozwiązaniem tej nierówności jest m ∊ R
26 lut 11:21
ysiulec: W odpowiedziach jest m=−12 lub 12.
Kto tu nie potrafi liczyć?
26 lut 11:57
utan: boze..
1. { a ≠ 0
2. { Δ ≥ 0
3. { x
12 + x
22 = 7
Ad 1.
1 ≠ 0 ⇒ m ∊ R
Ad. 2
Δ ≥ 0
4m
2 + 12m ≥ 0
m
2 + 3 ≥ 0
m
2 ≥ −3
m ∊ R
Ad. 3
x
12 + x
22 = 7
(x
1 + x
2) − 2x
1x
2 = 7
2m − 2*(−3) = 7
2m + 6 = 7
2m = 1
−−
{ m ∊ R
{ m ∊ R
| | 1 | |
hm... skąd oni wzieli − |
| w odp |
| | 2 | |
26 lut 12:04
utan: aaaaaaaa sorry

o kwadracie tam zapomniałem

(x1+x
2)
2 − 2x
1x
2 = 7
(2m)
2 − 2*(−3) = 7
4m
2 + 6 = 7
4m
2 = 1
zgadza się
26 lut 12:06
klaudia: r2 =192 r=?
17 gru 16:49