wysokość trójkata
Kasia: proszę o pomoc:
Punkt C należy do okręgu o średnicy AB. Punkt C leży w odległości 12 cm od punktu B i w
odleglości 4813 cm od odcinka AB. oblicz długość średnicy okręgu i długość cięciwy AC.
dzięki z góry w odpowiedzi ma wyjśc 13 i 5 a mi wychodzi coas calkiem innego
25 lut 23:47
Eta:

ΔABC , DBC i ADC są prostokątne i podobne
to; h
2=x*y
z tw. Pitagorasa x
2= 12
2 −(
6013)
2
x=...........
| | h2 | |
teraz wyznacz y= |
| =.......
|
| | x | |
|AB|= x+y=........ = 13
|AC|
2= h
2+ y
2 = ........ = 25
|AC|=5
spróbuj teraz dokończyć obliczenia
26 lut 00:24
Eta:
Dobranoc Wszystkim
26 lut 00:28