Zadanka dla Godzia :)))
Gustlik: Fajne zadanka dla Godzia

1. Zbadaj przebieg funkcji
2. Wiedząc, ze x
1 i x
2 są pierwiastkami równania kwadratowego
zbadaj przebieg funkcji
f(m)=x
1+x
2
i naszkicuj jej wykres.
3. W pewnym doświadczeniu proton o energii kinetycznej E
k=2 MeV kraży po torze kołowym w
płaszczyźnie prostopadłej do linii jednorodnego pola magnetycznego. Jaką energię kinetyczną
będzie miał
a) deuteron
b) cząstka α
poruszające się po takim samym torze?
Przyjąć m
d≈2m
p oraz m
α≈4m
p, gdzie m
p to masa spoczynkowa protonu.
Pozdrawiam
25 lut 23:32
Eta:
Gustlik ......zamęczysz
Godzia 
Pozdrawiam obydwu Panów
25 lut 23:44
Gustlik: Może i zamęczę, ale obiecałem Godziowi dzisiaj łamigłówki matematyczne i słowa dotrzymuję. A
poza tym Godzio jest dobry z pochodnych, więc dla niego to pikuś i da radę, poza tym i na
maturze, a już na pewno na studiach na Politechnice taki trening z matmy i fizy się przyda.
Pozdrawiam i Ciebie i Godzia.
25 lut 23:57
Godzio:
Witam

, już się zabieram
26 lut 00:28
Godzio: Gustlik możesz napisać co ma się zawierać w tym 1 zdaniu ?
−monotoniczność
−ekstrema
−dziedzina
−zbiór wartości
−punkty przegięcia
−wklęsłość
−asymptoty
Coś jeszcze ?
26 lut 00:29
Gustlik: Ja to robię tak:
1. Dziedzina.
2. Punkty przecięcia z osiami, tj. miejsca zerowe i oś OY.
3. Inne własności funkcji, np. parzystość, okresowość.
4. Granice na krańcach dziedziny, tj. +−∞ oraz w punktach nie należących do dziedziny.
5. Asymptoty.
6. Pochodna.
7. Ekstrema i monotoniczność.
8. II pochodna.
9. Punkty przegięcia i wklęsłość.
10. Tabelka.
11. Wykres.
Trochę tego jest, ale zabawa jest przednia.
Pozdrawiam.
26 lut 00:52
Godzio:
Już wszystko prawie mam prócz wykresu, punktów przegięcia i wklęsłość, i tu właśnie się
zatrzymałem otrzymałem przy liczeniu wklęsłości takie coś:
| | 1 | |
f''(x) > 0 ⇒ (3x3 − 9x + 10)(x − 3)(x − |
| ) > 0 −− możesz powiedzieć czy dotąd jest |
| | 3 | |
dobrze i czy da się wyznaczyć jakoś pierwiastki z tego 3x
3 − 9x + 10 ?
26 lut 01:03
Gustlik: Poczekaj chwilę, policze obie pochodne i sprawdzę...
26 lut 01:07
Gustlik: | | 90x3−150x+100 | |
Mi druga pochodna wyszła f'(x)= |
| , ale nie wiem, czy nie ma |
| | (3x2−10x+3)3) | |
błędu, bo było trochę liczenia. A jaka Ty masz II pochodną?
26 lut 01:23
Godzio: no mi właśnie wyszło
| 30x3 − 90x + 100 | |
| |
| (3x2 − 10x + 3)3 | |
26 lut 01:29
Gustlik: Poczekaj, sprawdzę jeszcze, bo ktoś z nas ma błąd.
26 lut 01:31
Gustlik: Godzio, znalazłem u siebie drobny błąd rachunkowy, ale wyszło mi teraz w liczniku II pochodnej
30x3−90x2−90x+100, a więc jakby jeden wyraz nie pasował. A jaką masz I pochodną?
26 lut 01:46
Godzio:
| | −5x2 + 5 | |
f'(x) = |
| |
| | (3x2 − 10x + 3)2 | |
26 lut 01:48
Godzio:

Dobra wrzucam odpowiedź bo mi sie jeszcze coś zatnie a nie chce tego stracić wszystkiego
| | 2x2 − 5x + 2 | |
f(x) = |
| |
| | 3x2 − 10x + 3 | |
| | 10 + 8 | | 10 − 8 | | 1 | |
3x2 − 10x + 3 ≠ 0 ⇒ Δ = 64, √Δ = 8, x1 = |
| = 3, x2 = |
| = |
| |
| | 6 | | 6 | | 3 | |
Miejsca zerowe:
| | 5 + 3 | | 5 − 3 | | 1 | |
Δ = 9, √Δ = 3, x1 = |
| = 2, x2 = |
| = |
| |
| | 4 | | 4 | | 2 | |
| | 2 | |
Punkt przecięcia z osią OY: |
| |
| | 3 | |
| | (4x − 5)(3x2 − 10x + 3) − (2x2 − 5x + 2)(6x − 10) | |
f'(x) = |
| = |
| | (3x2 − 10x + 3)2 | |
| | −5x2 + 5 | |
= |
| |
| | (3x2 − 10x + 3)2 | |
Funkcja nie jest parzysta, ani nieparzysta, ani okresowa
| | 1 | | 1 | |
f'(x) > 0 ⇒ −5x2 + 5 > 0 ⇒ −5(x2 − 1) > 0 ⇒ x ∊ (−1,1) ⇒ f ↗ (−1, |
| ), ( |
| ,1) |
| | 3 | | 3 | |
f'(x) < 0 ⇒ x ∊ (−
∞,−1)∪(1,
∞) ⇒ f↘ (−
∞,−1), (1,3), (3,
∞)
| | 9 | | 9 | |
Minimum lokalne: f(−1) = |
| (−1, |
| ) |
| | 16 | | 16 | |
| | 1 | | 1 | |
Maksimum lokalne: f(1) = |
| (1, |
| ) |
| | 4 | | 4 | |
| | −10x(3x2 − 10x + 3)2 + 2(5x2 − 5)(3x2 − 10x + 3)(6x − 10) | |
f''(x) = |
| = |
| | (3x2 − 10x + 3)4 | |
| −10x(3x2 − 10x + 3) + 2(5x2 − 5)(6x − 10) | |
| = |
| (3x2 − 10x + 3)3 | |
| −30x3 + 100x2 − 30x + 2(30x3 − 50x2 − 30x + 50) | |
| = |
| (3x2 − 10x + 3)3 | |
| −30x3 + 100x2 − 30x + 60x3 − 100x2 − 60x + 100 | |
| |
| (3x2 − 10x + 3)3 | |
| | 30x3 − 90x + 100 | |
f''(x) = |
| |
| | (3x2 − 10x + 3)3 | |
f''(x) > 0 ⇔ (30x
3 − 90x + 100)(3x
2 − 10x + 3) > 0
(30x
3 − 90x + 100)(3x
2 − 10x + 3) > 0
| | 1 | |
(3x3 − 9x + 10)(x − 3)(x − |
| ) > 0 nie mam pojęcia jak wyznaczyć pierwiastki |
| | 3 | |
| | 2x2 − 5x + 2 | | 2 | |
limx→∞ |
| → |
| , |
| | 3x2 − 10x + 3 | | 3 | |
| | 2x2 − 5x + 2 | | 2 | |
limx→−∞ |
| → |
| |
| | 3x2 − 10x + 3 | | 3 | |
| | 2 | |
asymptota pozioma obustronna: y = |
| |
| | 3 | |
| | 2x2 − 5x + 2 | |
limx→1/3− |
| → +∞ |
| | 3x2 − 10x + 3 | |
| | 2x2 − 5x + 2 | |
limx→1/3+ |
| → −∞ |
| | 3x2 − 10x + 3 | |
| | 2x2 − 5x + 2 | |
limx→3− |
| → −∞ |
| | 3x2 − 10x + 3 | |
| | 2x2 − 5x + 2 | |
limx→3+ |
| → +∞ |
| | 3x2 − 10x + 3 | |
| | 1 | |
asymptoty pionowe obustronne: x = |
| i x = 3 |
| | 3 | |
| | | 2x2 − 5x + 2 | |
| | | 3x2 − 10x + 3 | |
| |
limx→±∞ |
| = |
| | x | |
| | 2x − 5 + 2/x | |
= limx→±∞ |
| → 0 − brak asymptoty ukośnej |
| | 3x2 − 10x + 3 | |
26 lut 01:51
Godzio:

Zad. 2
| | 1 | |
(m2 − 1)x2 − 2x + |
| = 0 |
| | 4 | |
m ≠ 1 i m ≠ −1
Δ ≥ 0 ⇒ 4 − (m
2 − 1) = −m
2 + 5 ⇒ m ∊ <−5,5>
D = <−5,−1) ∪(−1,1) ∪ (1,5>
Miejsc zerowych brak, punkt przecięcia z OY: −2
f'(m) > 0 ⇔ m < 0 ⇒ f↗ <−5,−1), (−1,0)
f'(m) < 0 ⇔ m > 0 ⇒ f ↘ (0,1), (1,5>
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
Minimum lokalne: f(−5) = |
| oraz f(5) = |
| ⇒ (−5, |
| ) (5, |
| ) |
| | 12 | | 12 | | 12 | | 12 | |
| | −4(m2 − 1)2 + 4m * 2(m2 − 1) * 2m | |
f''(m) = |
| = |
| | (m2 − 1)4 | |
| | −4m2 + 4 + 16m2 | | 12m2 + 4 | |
= |
| = |
| |
| | (m2 − 1)3 | | (m2 − 1)3 | |
f''(m) > 0 ⇔ (12m
2 + 4)(m
2 − 1) > 0 ⇒ funkcja jest wypukła dla <−5,−1) (1,5>
f''(m) < 0 −− funkcja jest wklęsła (−1,1)
Brak punktów przegięcia
| | | |
limm→±∞ |
| → 0 −− brak ukośnych |
| | m | |
asymptota pozioma obustronna: y = 0
asymptoty pionowe obustronne: x = 1 i x = −1
Funkcja jest parzysta
26 lut 01:52
Gustlik: Masz dobrze obliczone, jeszcze raz obliczyłem, wyszło mi tak samo. Wkradł się błąd, ale go
znalazłem. Trochę ciężko tu znaleść pierwiastek, bo ani całkowite ani wymierne nie wychodzą.
26 lut 02:00
Godzio:
Tego z fizyki nie zrobię, możesz zostawić to bo w piątek mam z tego spr to do tego wrócę jak
się nauczę a teraz mi się już nie chce do tego wracać
26 lut 02:03
Godzio:
W zad.1 ZW, przydały miały byś domknięte
26 lut 02:04
Godzio: przedziały miały być domknięte *
26 lut 02:04
Gustlik: Masz dobrze oba zadania.
26 lut 02:05
Godzio:
ufff

to dobrze, trochę mi to zajęło
26 lut 02:07
Gustlik: Mają być domknięte, bo wykres ma wierzchołki, a one muszą należeć do ZW.
26 lut 02:08
Gustlik: Z asymptotami wyczaiłem jedna fajną własność: istnienie asymptoty poziomej w danym przedziale
automatycznie wyklucza istnienie asymptoty ukosnej w tym przedziale, a właściwie ukośna będzie
poziomą bo wychodzi wtedy a=o, a b jest takie samo jak przy asymptocie poziomej.
26 lut 02:11
Godzio:
Zapamiętam
26 lut 02:15
Papi :): Zbadaj
m2x +3=9x−m
4 paź 21:21
Eta:
Nie wyciągaj starych postów, ......... załóż nowy !
4 paź 21:23
Godzio:
Post z moimi męczarniami
4 paź 21:42
Eta:

4 paź 21:44
Trivial: Godzio, co to za męczarnie! O.O
5 paź 00:59
Godzio:
Rzemiosło !
5 paź 00:59
Eta:
5 paź 01:03