rozkład wielomianów
wiki: Czy ktoś pomoże mi rozłożyć na czynniki wielomian: x4 + 324
Bardzo proszę.
25 lut 22:45
ICSP: Liczby rzeczywiste czy zespolone?
25 lut 22:46
wiki: Liczby rzeczywiste, II kl. LO.
25 lut 22:51
ICSP: Już piszę.
25 lut 22:56
wiki: Dziękuję i czekam z wdzięcznością.
25 lut 22:57
Malinka: (x2−18)(x2+18)=
=(x−3√2)(x+3√2)(x2+18)
pozdrawiam
25 lut 22:58
zdesperowany student: ale to nie jest prawda Malinka zle zastosowanie wzoru.
25 lut 23:00
ICSP: Jak zapewne wiesz:
(a+b)
2 =
a2 + 2ab +
b2
oraz:
a
2 − b
2 = (a−b)(a+b)
x
4 + 324 = (
x2)
2 + (
18)
2
a = x
2
b = 18
2ab = 36x
2
((
x2)
2 + (
18)
2 + 36x
2) − 36x
2 = (x
2 + 18)
2 − (6x)
2
Tutaj wchodzi ten drugi wzór napisany przezmnie
a = x
2 + 18
b = 6x
(x
2 + 18)
2 − (6x)
2 = (x
2 − 6x + 18)(x
2 + 6x + 18)
25 lut 23:00
ICSP: Δ ujemne wychodzą więc dalej już się nie rozkłada.
25 lut 23:01
wiki: Tak byłoby, Malinko, gdyby była różnica. A to niestety jest suma. Podejrzewam, że
nauczycielka się pomyliła podając zadanie. Nie mam na to pomysłu. Ciekawa jestem, jaki pomysł
ma ICSP. Czekam niecierpliwie.
25 lut 23:03
Malinka: Sorry mój błąd, żle zerknęłam, wzięłam różnicę zamiast sumy, moja wina
25 lut 23:05
wiki: Ależ to ciekawy pomysł,
ICSP, podziwiam i gratuluję!

Jak na to wpaść?
Serdecznie dziękuję.
25 lut 23:10
Malinka: Zgadzam się z ICSP zadanie bombowo rozwiązane, może szanowny/−a kolega/koleżanka pomoże z
zadaniem trygonometrycznym, treść którego jakiś czas temu podałam, jak narazie nikt nie
podpowiedział rozw, pozdrawiam
25 lut 23:12
ICSP: Trzeba po prostu takie rzeczy wiedzieć. Jeśli się nie mylę to Bogdan już zrobił to zadanko.
25 lut 23:13
25 lut 23:15
Gustlik: Je bym to zrobił tak:
x4 + 324 = (x2)2+182=(x2)2+2*18x2+182−2*18x2=
=(x2+18)2−36x2=[(x2+18)−6x][(x2+18)+6x]=(x2−6x+18)(x2+6x+18)
26 lut 01:05
ICSP: Gustlik chyba identycznie zrobiliśmy
26 lut 10:29