pierwiastki wielomianu
czarna19: wyznacz pierwiastki wielomianu W(x)=x3−3x2−ax+b
gdzie a =−10 natomiast b=24
25 lut 22:34
ICSP: Dokładnie taka jest treśc zadania?
25 lut 22:43
czarna19: W(x)=x
3−3x
2−ax+b w wyniku dzielenia przez dwóumian (x−1) daje reszte 12 a przez dwumian (x+1)
daje reszte 30.
z wspołczynnikami sobie poradziłam natomiast nie wiem jak wyznaczyc pierwsiatki.. proszę o
wytłumaczenie
25 lut 22:50
ICSP: Właśnie widzę jak sobie poradziłaś

12 = 1 − 3 − a + b
30 = − 1 − 3 + a + b
48 = 2b
24 = b
14 = −a + b
14 = −a + 24
a = 10. a nie −10 jak napisałaś. Teraz wyjdą ładne pierwiasteczki.
25 lut 22:56
czarna19: tak mi wyszło

ale nadal nie wiem jak obliczyc pierwiastki
25 lut 22:57
ICSP: w(x) = x3 − 3x2 − 10x + 24
Twierdzenie bezouta.
25 lut 23:01