Jak to obliczyĆ ??
Aneta: Jak ja to mam sprawdzić

Proszę pomóżcie

Trójkąt A`B`C` o obwodzie 48 cm jest podobny do trójkąta ABC o bokach długości 6cm, 8
cm, 10cm. najkrótszy bok trójkąta A`B`C` ma długość
9 lut 16:30
parsley: Porównaj obwody obu trójkątów
9 lut 16:41
bolek:
12, 16, 20
Najkrótszy bok = 12
9 lut 16:42
Aneta: parsley jak mam porównać te obwody bo ABC ma oBw.24cm i co dalej
9 lut 16:51
pinokio:
Ob)A'B'C') = 48cm
Ob(ABC) = 6+8+10= 24 cm
Ob(A'B'C') / Ob(ABC) = 48/24 = 2 skala podobieństwa s=2
to
jeżeli najkrótszy bok pierwszego trójkata = 6cm
to najkrótszy bok drugiego jest 6* s = 6*2 = 12cm
9 lut 18:30
Aneta: Dziękuje Ci bardzo

**
9 lut 20:57