Agatusia: fajne zadanie

przydalby sie rysunek. rysujemy kwadrat, obydwa boki oznaczmy y.
po odcieciu paska czesc jednego boku jest y-3 cm, a drugi bok nadal y.
zał. y > 0 , pierwiastek z 810 = okolo 28,46. mozna wiec zalozyc ze y bedzie mniejsze
niz 28,46.
wzor na pole powstalego prostokata y * (y-3) = P
pole ma byc mniejsze od 810 wiec, y * (y-3) < 810
dzialamy na wzorze, mnozymy
y
2 -3 y < 810
przenosimy na jedna strone alby moc policzyc delte.
y
2 -3 y - 810 < 0
delta = 3249 , pierwiastek z delty = 57
y
1 = 27
Y
2 = 30 - nie spelnia zalozen
dla pewnosci sprawdzam wyniki. okazuje sie ze podstawiajac 30 za y otrzymujemy pole rowne
810, a jest podane w tresci, ze pole ma byc ostro mniejsze a nie mniejsze badz rowne,
wiec y
2 odpada.
dobra odpowiedz to y = 27