funkcja liniowa; prosze o pomoc ;)
andrzej: o funkcji liniowej wiadomo,że f(2)=5 oraz że do jej wykresu należy punkt przecięcia się
wykresów funkcji y=−+2 i y=x+4.podaj wzór tej funkcji
25 lut 21:56
Artur. : y=ax+b
5=2a+b
y=−+2? Dziwnie wygląda, tak jak by między − a + miało coś jeszcze być...Rozwiąż układ równani z
tymi dwiema prostymi wyjdzie Ci ich punkt wspólny. ten punkt P(x y) podstawiasz do y=ax+b i
następnie rozwiązujesz kolejny układ równan z 5=2a+b
25 lut 22:00
andrzej: tak

miał być "X" właśnie pomiędzy −+.. ale już rozwiązane, wynik sie zgadza, dzieki za
poradę
25 lut 22:11
Gustlik: Jezeli f(2)=5, to wiadomo, że do wykresu nalezy punkt A=(2, 5).
Rozwiązuje układ równań:
{ y=−x+2
{ y=x+4
−x+2=x+4
−2x=2 /:(−2)
x=−1
y=−1+4
y=3
Czyli B=(−1, 3)
Liczę wspólczynnik kierunkowy:
| | yB−yA | | 3−5 | | −2 | | 2 | |
a= |
| = |
| = |
| = |
|
|
| | xB−xA | | −1−2 | | −3 | | 3 | |
15=4+3b
11=3b /:3
25 lut 23:41