zadania
kapustka: w= √x2 − 4x + 4 + x + 8 dla pewnego "x" przyjmuje wartość stałą równą 10. Do jakiego
przedziału należny x.
25 lut 21:31
ICSP: 10 = |x−2| + x + 8
25 lut 21:46
Artur. : (x−2)2 + x + 8=10
(−∞,2) <2.+∞)
−x+2+x+8=10 x−2+x+8=10
10=10 2x=4
x=2
x∊(−∞,2>
Jak wiesz co powinno wyjść to daj znać.
25 lut 21:47
ICSP: |x−2| +x = 2
dla x ∊ (−∞:2)
−x + 2 + x = 2 ⇔ 0 = 0. Spełnione dla każdego x
dla x ∊ <2;+∞)
x − 2 + x = 2 ⇔ 0 = 4. Sprzeczność.
Odp dla x ∊ (−∞;−2)
25 lut 21:49
ICSP: poprawiam odp.
x ∊ (−∞;2)
25 lut 21:50
Eta:
@
ICSP
x −2+x=2
2x=4
25 lut 21:52
Artur. : zaraz zaraz ICSP
dla x z przedziału od 2 do +∞
tam Ci wychodzi 2x=4 a nie 0=4
oba x są dodatnie....
25 lut 21:53
Artur. : Eta ^^
25 lut 21:54
Eta:
25 lut 21:54
ICSP: Rzeczywiście mój błąd. Bardzo przepraszam.
25 lut 22:08
kapustka: a może mi ktoś wytłumaczyć skąd się wzięło |x−2| +x = 2
25 lut 23:19
Eta:
10 −8=.........
25 lut 23:20
ICSP: √a2 = |a|
x2 − 4x + 4 = (x−2)2
25 lut 23:21