help ;/
; D: długości boków trójkąta prostokątnego tworzą ciąg arytmetyczny o różnicy 3. Oblicz obwód tego
trójkąta
25 lut 20:45
; D: kto pomoże?
25 lut 20:49
Jack:
wykorzystaj tw. Pitagorasa i fakt, że a1+a3=2a2 (dla kolejnych wyrazów ciągu arytm.)
25 lut 20:51
Lilija: Długości boków to zatem: x, x+3, x+6. Użyj tw. Pitagorasa.
25 lut 20:51
Bogdan:
a jeszcze lepiej: x − 3, x, x + 3
25 lut 20:55
; D: i co z tym dalej zrobić

?
25 lut 21:02
Lilija: A co Ci wyszło po użyciu tw. Pitagorasa?
25 lut 21:03
Eta:
tw> Pitagorasa
(x−3)2+x2= ( x+3)2 , dla x >0
25 lut 21:04
; D: a co za x? sorry ale ja nie rozumiem tego
25 lut 21:04
; D: ok już robię
25 lut 21:05
Eta:
25 lut 21:05
; D: x2=0
25 lut 21:07
; D: x2 −12x =0
25 lut 21:07
Eta:
x(x−12)=0
x=0..... odzrzucamy lub x−12=0 => x=.....
25 lut 21:09
Eta:
odp: 9, 12, 15
25 lut 21:10
; D: dzięki ; *
25 lut 21:11