ciągi
Paulina: Wskaż wyraz ciągu (an) ,gdzie an=3/n+3, który jest równy 10/3 i ja robię to tak: że pod an daje
10/3 więc
10/3=3/n+3
10/3−3=3/n
7/3=3/n
n=9/7
czyli wychodzą mi kompletne bzdury bo ma wyjść że to jest dziewiąty wyraz a nawet jak podkładam
pod to odpowiedź to tez mi nie wychodzi nie wiem gdzie robię błąd
25 lut 19:59
Ukasz: 10n = 9 + 9n
10n − 9n = 9
n = 9
25 lut 20:05
Mila: 10/3 to jest wartość wyrazu w ciągu
jeżeli masz 5,10,15,20 a
2= 10 n=2
a
4=20 n=4
zgadza sie
a
1=3/1+3
a
2=3/2+3
25 lut 20:08